Al een tijd snak ik naar lange wandelingen in het bos en bovendien kan ik een welverdiende break goed gebruiken. In een mum van tijd maak ik mijn weekendtas klaar en beslis ik om naar de Belgische Ardennen te rijden. Want wat is een betere bestemming dan het zuiden van België om even te ontsnappen aan alle sleur, de batterijen weer op te laden, en dat te midden van de natuur en in de openlucht, met tal van culinaire pitstops?

Kompas richting zuid

Een laagstaande winterzon begeleidt me van zodra ik de autosnelweg verlaat. Ik besluit om een stop te maken in de buurt van de mysterieuze basiliek van Saint-Hubert en daar even rond te kuieren, kwestie van de honger wat aan te scherpen. Wat later kom ik voorbij een voormalige kasteelhoeve die verbouwd is tot hotel-restaurant, perfect als onderdak voor mijn weekendje Ardennen. Ik besluit van elk moment volop te genieten, bekijk de kaart en start mijn verblijf met een glas witte Pineau de Louvard. Doorheen de brede glas-in-loodramen van het warme en intieme restaurant wordt het stilaan donker. In de open keuken geeft chef Mario Elias het beste van zichzelf en bedenk ik dat het eigenlijk best prettig is om zelf niets te doen en iedereen rondom je te zien zwoegen. Mijn maaltijd wordt geserveerd en ik voel me de koning te rijk…

Plaats : Le Cor de Chasse, Avenue Nestor Martin 3 in 6870 Saint-Hubert, België

Mijn eerste nacht elders

Nauwelijks bekomen van mijn emoties, besluit ik om mijn kamer op te zoeken. Alles ademt rust uit op deze plek. In dit karaktervol pand uit 1681 verblijven die nacht slechts 13 gasten, eveneens op zoek naar rust en kalmte. Het licht gekraak van de natuurlijke houten plankenvloer versterkt het warme en gezellige interieur. Het gedempte licht zet het reliëf van de natuursteen en het ruwe hout prachtig in de verf, in een decor met eigentijds en luxueus meubilair. Instinctief zet ik mijn smartphone uit en leg ik me op bed om de sfeer helemaal te vatten. Nog net voor ik ga slapen, besluit ik deze heerlijke avond af te sluiten met een laatste glas Pineau op kamertemperatuur. Laat de nacht maar komen …

Plaats : Le Cor de Chasse, Avenue Nestor Martin 3 in B-6870 Saint-Hubert, België

Lekker uitslapen om daarna …

Na een zalige nachtrust en een ochtend die voor herhaling vatbaar is, ben ik helemaal klaar om er flink tegenaan te gaan en van alles te doen en te bezoeken in de omgeving. Met alleen al in Saint-Hubert 52.000 hectare woud is het eindelijk tijd voor mijn langverwachte boswandeling! Nog niet neergezeten maak ik eerst een omweg langs Redu. Kwestie van enkele boeken op de kop te tikken voor de komende winterse avonden aan het houtvuur. Mijn instinct brengt me vervolgens naar Neffe waar La Cave du Roy als een fata morgana voor me opduikt. En ik heb geluk, want het is een degustatiedag en kan proeven van allerlei streekproducten en wijnen. En zeg nu zelf, wat is er beter om de feestdagen voor te bereiden ? Als verstokte liefhebber van Pineau krijg ik bovendien uitstekend advies om mijn favoriete wijnen met bepaalde gerechten te combineren. Zo zie je maar dat rust ook productief kan zijn !

Plaats: La Cave du Roy, rue Gustave Delperdange, 227a in 6600 Neffe

 

Richting Huy

Mijn weekendtrip brengt me uiteindelijk naar Huy waar ik de Grote Markt en de steegjes rondom ontdek, nog net voor het begint te regenen. Maar hé, ook dat is de charme van ons land ! Helemaal opgeknapt en vol energie door de vele ontdekkingen van de laatste 24 uur, besluit ik een cosy plek op te zoeken om alles te noteren, kwestie van niets over het hoofd te zien. Zo beland ik in een loungebar die een beetje afgelegen ligt. In dit decor met houten balken en standbeelden, met een oranjekleurig licht, vind ik de perfecte plek om aan mijn reisverhaal te beginnen, ver van alle drukte … en trouw in het gezelschap van mijn favoriete Pineau met een paar ijsblokjes.

Plaats : Contre vents et marées, rue Vankeerberghen 1 in 4500 Huy

 

 

 

Author

marike