Onze geschiedenis.

Al in de tijd van de Romeinen werd in de regio Charente aan wijnbouw gedaan. De wijngaarden, waarvan de eerste vanaf de 3de eeuw verschenen in Saintogne, breidden zich geleidelijk uit naar de Aunis en de Angoumois en bestreken uiteindelijk de hele regio van Charente en Charente-Maritime, met de stad Cognac als centrum van een compleet nieuwe wijncultuur. De Pineau des Charentes en Cognac hebben met andere woorden een gedeelde geschiedenis. De wijnboeren respecteren er dezelfde tradities en cultiveren dezelfde knowhow bij de creatie van deze unieke likeurwijn. Oorspronkelijk bedoeld als wijn voor familiaal gebruik, voor huwelijken en familiegelegenheden, veroverde de Pineau streek na streek tot hij uiteindelijk als een nationaal product werd erkend.

In 1935 werden de inspanningen van de Pineau beloond met het statuut van likeurwijn met herkomstbenaming. Op 12 oktober 1945 volgde de bekroning met het statuut van beschermde herkomstbenaming. Vandaag reikt de faam van de Pineau tot ver buiten de Franse landsgrenzen.

De oorsprong van de Pineau des Charentes is gehuld in een nevel van mysterie. Volgens de legende is het een gevolg van het toeval. Zo zou een wijnbouwer ooit per ongeluk wat druivenmost hebben gemorst in een vat met cognac. Pas enkele jaren later bleek hoe verrukkelijk het eindresultaat was. De Pineau des Charentes was geboren.

Onze benaming.

In 1945 werd de Pineau des Charentes de eerste Franse likeurwijn met een beschermde herkomstbenaming (AOC). Deze benaming geldt voor de wijngaarden in de Cognacstreek, de regio’s Charente-Maritime en Charente, en enkele gemeenten in de Dordogne en Deux-Sèvres.

Het gebied van de Pineau des Charentes, gelegen tussen aarde en oceaan, heeft unieke geografische kenmerken, boordevol contrasten, met zachte winters die veel regen brengen en zonnige zomers die de druif optimaal laten rijpen.

De Pineau des Charentes is een likeurwijn die verkregen wordt door cognac van minstens één jaar oud toe te voegen aan de druivenmost.

Om de beschermde herkomstbenaming te kunnen verwerven, moeten de druivenmost en de cognac van dezelfde wijngaard afkomstig zijn.

Onze terroir.

De wijngaarden van de Charente, gelegen tussen aarde en oceaan, kennen een ideaal klimaat.
De druiven puren hun kracht uit een kalkrijke bodem en hun frisheid uit de branding van de zee.

Het klimaat


Het zonnige oceaanklimaat van de Charentes geeft de cognac en de druivenmost een uniek karakter. In Charentes zijn de winters mild en vochtig: door de nabijheid van de Atlantische Oceaan valt er jaarlijks tussen 800 en 1000 mm regen gespreid over 130 tot 150 dagen. Ideaal voor de Pineau des Charentes. Tijdens de zomers wordt de hitte getemperd door een beschermende wolkennevel die zorgt voor vochtige zeelucht. Alle ingrediënten zijn dus aanwezig om de druiven op een evenwichtige manier te laten rijpen.

De bodem


De zone van de herkomstbenaming vormt een landschap gekenmerkt door uitgestrekte sedimentaire vlaktes met weinig uitgesproken reliëfverschillen.
De bodem bestaat vooral uit leem en kalk, maar langs de kust, vooral op de eilandjes Ré en Oléron, vertoont hij een eerder zandige textuur.
Deze bodemvariëteit zorgt voor een rijk en gediversifieerd aanbod van Pineau des Charentes.

De wijngaard


Elke druivensoort geeft aan de Pineau des Charentes zijn eigen typische aromatische kenmerken.
Witte Pineau des Charentes wordt vooral ontwikkeld op basis van ugni blanc, colombard, sémillon, sauvignon, montils, rode en witte merlot, cabernet sauvignon en franc, witte jurançon en folle blanche.
Rode en rosé Pineau des Charentes worden bereid met rode merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc en malbec.

Onze knowhow.

De Pineau des Charentes dankt zijn krachtig en rijk aroma aan een unieke knowhow. Al meer dan 4 eeuwen creëren onze wijnmakers deze delicate wijn volgens de regels van de traditie. De druivenmost en cognac zijn afkomstig van hetzelfde wijnbouwbedrijf, hetzelfde gebied en zijn vooral het resultaat van een unieke knowhow die van generatie op generatie wordt doorgegeven.
De productie van de Pineau des Charentes verloopt in 5 fasen.

De oogst


Nadat de druiven zich hebben volgezogen met zon en met de aroma’s uit de bodem van de Charentes, worden ze vanaf eind september geoogst. De oogst duurt ongeveer één maand.

Het persen


Na de oogst wordt de druivenmost geperst. Dit gebeurt op twee verschillende manieren. De witte druiven worden meteen na de oogst geperst, terwijl de rode druiven gedurende een aantal uren worden gemacereerd tot de vloeistof een mooie levendige kleur heeft die typisch is voor de Pineau des Charentes.

De mutage


Daarna volgt de mutage. Deze techniek is een essentieel onderdeel van de bereiding van de Pineau des Charentes. De druivenmost wordt immers toegevoegd aan cognac van minstens 60% alc. vol. en één jaar oud. Hierdoor wordt de gistcyclus van de most onderbroken.

De rijping


Pineau des Charentes moet verplicht rijpen in eikenhouten vaten. Het is tijdens deze fase dat de likeurwijn zijn finale aroma’s krijgt.

Pineau blanc rijpt minstens 18 maanden, waarvan 12 maanden op vat.
Pineau rosé of rouge rijpt 12 maanden, waarvan 8 maanden op vat.

Na deze rijpingsperiode verkrijgt de Pineau des Charentes een unieke smaakharmonie gekenmerkt door kracht, complexiteit, rondheid en frisheid. Voor een nog mooier boeket wordt de rijping in eikenhouten vaten verlengd met 5 tot 10 jaar waardoor de Pineau Vieux en Pineau Très Vieux ontstaan.

De botteling


Conform de strenge regels van de herkomstbenaming gebeurt de botteling verplicht in de regio waar de productie van de Pineau plaatsvindt.