Ah, daar is de zomer weer. Het seizoen bij uitstek waar de zonnestralen al onze zorgen doen wegsmelten en een ziltezeebries ons zo licht als een veertje doet voelen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel mensen hun weg naar de kust vinden deze tijd van het jaar. Dat de rust en kalmte die onze Noordzee met zich meebrengt schreeuwt om te aperitieven, zorge ervoor dat de fles Pineau Des Charentes vliegensvlug de bagagekoffer inging. Want voorbereiding is nu eenmaal key. 

 

1. Welcome to the Hotel Pineau des Charentes

 Na een avond van enkel betonnen rijbanen en alle Belgische auto’s te zijn tegengekomen, plofte ik me welverdiend neer in mijn comfortabele Oostendse hotelbed. 

… En toen was de ochtend daar. Om het heerlijk ontwaken een extra dimensie te geven, besloot mezelf te trakteren op een welverdiend ontbijt. Het is nu eenmaal vakantie. Volledig in badjas gewikkeld, genoot ik van het zicht op zee vanuit mijn hotelkamer. Na mijn ontbijt, ruil ik mijn uitzicht in voor de Oostendse zeedijk. De zeegolven maakte het al even extra duidelijk: this day was off to a great start. 

Locatie: Thermae Palace Hotel,  Koningin Astridlaan 7 8400 Oostende, België

2. Eat, drink, apert, repeat

 En toen was daar het begin van mijn zeedijk-avontuur. De ene strandbar na de andere die je om de oren vliegt, het bijna letterlijk in je gezicht gooien van de beste cocktaildeals,… Een mens zou er bijna zware keuzestress van krijgen. Maar het besef dat je nu eenmaal on holiday verre van het stressgevoel moet wegblijven, zorgde ervoor dat mijn keuze snel vastlag.  Met de voeten in het zand en de zon op mijn hoofd, was het relaxen geblazen met de Pineau cocktail die het equivalent van de zomer is: de Negroni Charentais. In gezelschap met een hippe bite, heb ik naar mijn mening de perfecte apéro. De zoete smaak van de witte Pineau gepaard met het bittere van de gin, zorgt ervoor dat menig vakantieganger zich even op het meest exotische eiland waant. Had ik het daarnet over stress? Want deze is net ver weggedreven met de golven.

Locatie: Strandbar Pier, Albert I – Promenade 66, 8400 Oostende

3. Veni, Vino, Vici

Het strand is allemaal leuk en aardig, maar het andere positieve aspect van een vakantie aan zee, is toch wel dat je naar hartenlust kan gaan shoppen. En dan bedoel ik niet enkel de cliché boutiques zoals we ze allemaal kennen, maar ook de wijnwinkels verdienen wat meer aandacht. Je kan er proeven, ruiken, … Een echt paradijs voor je zintuigen dus. Geen wonder dat ik me na mijn Negroni Charentais cocktail even wil verdiepen in de pure smaak van een rode Pineau. 

Zo gezegd, zo gedaan. Na een tijdje zoeken, stuit ik op een wijnwinkel die meteen mijn aandacht trekt door zijn warme, houten interieur. Ik haal mijn innerlijke wijnkenner naar boven en ga voor een wine tasting met wat rode Pineau. Het rustieke karakter dat het uitstraalt, komt zeker in deze winkel volledig tot zijn recht. Naar mijn mening wordt de smaak er ook nog eens door bevorderd. Ik stond weinig tot niet stil bij de mooie afdronk van een rode wijn, maar Pineau verbaasde me al wel meerdere keren. En nu even ogen dicht en genieten van dit moment. Of het nu over wijnproeven gaat of niet, ik blijf nog steeds op vakantie.

Locatie: General Stores, Graaf De Smet De Naeyerlaan 36, 8400 Oostende

4. Life’s a beach of Pineau

 Wanneer ik me terug in mijn hotelkamer begeef, begint de zon stilletjes aan wat te zakken. Het ideale moment dus om me terug te trekken op het terras van mijn hotelkamer en wat te reflecteren over enkele dingen. Want soms mag het al eens immens cliché zijn, niet? Zo snel als de zon besloot zijn ondergang in te zetten, zo snel profiteerde ik van haar laatste momenten van de dag met een dekentje en een glas rode Pineau in de hand. De gloed van de ondergaande zon reflecteert mooi in het glas, wat zijn smaak extra ten goede komt. Eenvoud op zijn best. Een prachtige levensleuze, lijkt me. Laten we daar ons glas Pineau des Charentes op heffen. Cheers, op het leven!

Author

marike