Opdienen.

De juiste temperatuur


Wist je dat koude de intensiteit van de delicate Pineau-aroma’s blokkeert? Schenk je Pineau daarom op de juiste temperatuur, die varieert van Pineau tot Pineau en moment tot moment.

Als aperitief schenk je Pineau best gekoeld tussen 8 en 10°C. Bij het eten of als digestief is een temperatuur van 10°C aangewezen & haal je de fles een kwartier voor serveren uit de koelkast (net zoals bij cognac of rode wijn). Zeker als het over een Vieux of Très Vieux Pineau gaat.

Bewaren.

Na het openen van de fles, bewaart u deze rechtop en afgesloten met de kurk  in de koelkast.

De kleur.

Verschillende nuances


Een wijnglas is ideaal voor deze oefening. Hou het glas tegen een lichte achtergrond om de kleuren en nuances beter tot uiting te laten komen.

  • De witte : van helder strogeel tot strogoud, honing en strogoud dat intenser wordt met de jaren. Vervolgens toetsen van groene appel, zilver of goud. Helder en intens schitterend.
  • De rode : van robijn tot zwarte kers, soms fuchsia. Roze, granaatappelrood, dieprood of amber door lange rijping.
  • De rosé : van uienschillen-geel tot frambooskleurig. Toetsen van oranje, delicaat roze of levendig roze.

De geur.

Verschillende aroma’s


Laat het glas walsen om de wijn te verluchten – want aroma’s zijn vluchtige moleculen – en om de intensiteit en complexiteit beter te kunnen waarderen.

  • De witte : aroma’s van wit en geel fruit, honing, acacia. De rijping op hout zorgt voor typische ranciotoetsen: rijp en gedroogd fruit, hazelnoot, gegrilde amandelen, vanille, boter, rokerigheid.
  • De rode : dominantie van rood fruit, aardbei, morel, cassis, confituur. Evoluerende toetsen van gedroogde pruimen of kersen tot brandewijn en geroosterde cacao.
  • De rosé : zurig rood fruit, framboos, bessen.

De smaak.

Verlucht de Pineau des Charentes door hem in de mond te laten ronddraaien. Door de retroreukzin, waarbij men lucht inademt terwijl de wijn zich in de mond bevindt, bereiken de aroma’s de reukcellen in de neus. Op deze manier kan een proever de aroma’s oppikken die de wijn in de mond achterlaat.
Een levendige aanzet die alle zintuigen wakker maakt.
Mooie ontwikkeling met een ronde zoetheid die het hele gehemelte verovert.
Lange afdronk, extra uitgesproken voor de Vieux en Très Vieux Pineau des Charentes.
De afdronk heeft zijn eigen maateenheid: de caudalie. Deze eenheid drukt uit hoelang de aroma’s in de mond aanwezig blijven nadat de wijn werd doorgeslikt. Eén caudalie komt overeen met één seconde.